Welkom bij tropische vlinderjungle
Vlinders aan de Vliet
Leidschendam
Dieren
Vlinders aan de Vliet heeft een tropisch leefgebied nagebouwd en de dieren en planten die in dit leefgebied thuishoren er samen in ondergebracht. Hierdoor ontstaat een natuurgetrouwe presentatie van het leven in een bepaald leefgebied (ecosysteem). Zo'n presentatie wordt een ecodisplay genoemd. Door de opzet van de ecodisplay zullen bezoekers daadwerkelijk opzoek moeten gaan naar dieren en planten.
Ecodisplay:
Honderden vlinders en tientallen vogels lopen en vliegen vrij in de tuin. De vogels zijn hoofdzakelijk zaadeters. Ze voelen zich thuis in deze tropische jungle, er worden dan ook regelmatig nestjes met eitjes gevonden. De volgende vogelsoorten zijn onder andere te vinden: Roodschoudertaling, Toerako, Diamantduif, Kanarie, Parkiet, Zebravink, Mozambiquesijs, Spitsstaartamadine.
Geen tropisch regenwoud zonder water. Bij de ingang zijn de uitlopers van het tropisch koraal in zeewateraquaria weergegeven. Dory, Nemo en hun zeevriendjes zijn hierin te bewonderen. In de tuin stromen beekjes en diverse zoetwatervijvers. In en om het water zijn vissen en schildpadsoorten te vinden. Onder andere: Roodwangschildpad, Zaagschildpad, Geelwangschildpad, Shubunkin, Sluierstaart guppy, Winde, Koi karper.
Terrasvijver en Doorloop-volière:
Breedvoorhoofdkrokodillen: Een stel Afrikaanse dwergkrokodillen.
Amazone vissen: Arowana's, zaagzalmen, cichliden.
Groene Leguanen: Zeer tam, zit vaak rustig in een hoekje.
Geelvoorhoofdamazone papegaaien: Zin in een babbel?
Terraria:
Tussen de bladeren en planten van de jungle, kruipt in de tropen nog veel meer rond. Onder andere schitterende reptielen. In de vrije natuur verstoppen deze beesten zich zo goed dat ze moeilijk waarneembaar zijn (zoek de vrije kikkertjes maar eens!). Vandaar dat we onze reptielen niet in de ecodisplay onderbrengen, maar in grote overzichtelijke terraria.
Flappentakken: Spectaculaire insecten die ongeveer 5 maanden leven (de aanwezigheid is afhankelijk van de periode dat de eitjes uitkomen).
Gifkikkers: volledig geel, blauw of rood gekleurde kikkertjes, die fluiten als de mooiste kanarie en giftiger zijn dan de giftigste slang. Als je geluk hebt, hoor je er eentje fluiten.
Koningsslang: Amerikaanse/Mexicaanse wurgslang. Hoewel de koningsslang zelf niet giftig is, zijn ze wel immuun voor giftige slangen. Deze staan hierdoor onder andere op de menukaart van de koningsslang.
Krulhaarvogelspin: Uit Centraal- Amerika. De spin leeft in tropische regenwouden met hoge luchtvochtigheid. Nachtactief dus zit bij ons overdag altijd stil onder haar boom.
Prachtaardschildpad: Costa Ricaanse semi-landschildpad met prachtige rug tekeningen.
​